top of page
OTİZM NEDİR?
OTİZM NEDİR
Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zekâ geriliği görülse de zekâ seviyeleri normal olan otistik çocuklarda vardır. Ancak genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta bir zorluk çekerler.
Bir annenin doğum sonrası çocuğunun özürlü olma oranı % 2 dir. Otistik olma ihtimali % 0.5 ‘ tir. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Asperger sendromu ve Rett sendromu olarak bilinen otizm formları da bilinmektedir.
OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Otizmli çocuklarda, etkilenme dereceleri değişse de görülen ortak belirtiler; sosyal ilişkilerde güçlük ve konuşma güçlüğü, sözsüz iletişimde zorlanma, oyun oynama ve hayal kurmada güçlük çekme, değişiklere karşı tepki ve direnç gösterme olarak sıralanabilir.
OTİZMLİ BİR ÇOCUK ;
Başkalarına karşı ilgisizdir, göz temasından kaçınır, başkaları ile kendiliğinde temas kurumaz. İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir, diğer çocuklarla oynamaz. Sürekli bir konu üzerinde konuşur, tekrarlar fazladır. Sebepsiz şekilde ağlar, güler, ve sebepsiz davranışlarda bulunur. Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar, nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz, yaratıcılık gerektiren oyunları oynamaz. Bazıları yaratıcılık gerektirmeyen bir takım işleri oldukça hızlı ve iyi yaparlar.
OTİZM’İN SEBEBİ NEDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Otizme neyin sebep olduğu henüz net olarak bulunamamıştır. Ancak son dönemdeki araştırmalar, otizmin genetik bir rahatsızlık olduğu görünüşü kuvvetlendirmektedir. Otizmin kesin tedavisi için henüz herhangi ya da ilaç mevcut değildir. Otizmli çocukların kullandığı ilaçlar genelde hiperaktiviteyi azaltan, dikkatin yoğunlaşmasına yardımcı olan, dolayısıyla çocuğun eğitiminden daha çok faydalanmasına destek veren yardımcı ilaçlardır.
bottom of page